Utflyktsmål Gibraltar

GIBRALTAR (UK)


Gibraltar är ett brittiskt territorium beläget på södra delen av den Iberiska halvön, vid Gibraltar sund. Gibraltar har en yta på 6,8 km² och en nordlig gräns med Andalusien i Spanien. Gibraltarklippan är ett viktigt landmärke i regionen. Vid dess fot ligger det tätbefolkade stadsområdet med nästan 30 000 lokala invånare och utländska medborgare.


År 2009 bröts detta upp i 23 907 infödda, 3 129 britter, 2 395 övriga för en sammanlagd befolkning på 29 431. På folkräkningskvällen fanns det 31 623 personer närvarande i Gibraltar.


En engelsk-holländsk styrka erövrade Gibraltar från Spanien 1704 under Spanska tronföljdskriget. Territoriet överläts därefter till Storbritannien "för all framtid" enligt freden i Utrecht 1713 men FN anser området vara ett icke-självstyrande område. Det var en viktig bas för Royal Navy; idag är dess ekonomi baserad till stor del på turism, finansiella tjänster och sjöfart.


Gibraltars suveränitet är en viktig punkt i de brittisk-spanska relationerna då Spanien hävdar anspråk på territoriet. Invånarna avvisade förslaget till spansk suveränitet i en folkomröstning 1967 och igen 2002. Enligt 2006 års konstitution styr Gibraltar sina egna angelägenheter, även om vissa befogenheter, som försvar och yttre förbindelser, fortfarande är den brittiska regeringens ansvar. (ovan från wikipedia).

Den mäktiga Gibraltarklippan här från Spaniens sida av gränsen

Mysteriet med aporna på klippan


NÄR du tänker på apor, tänker du troligen på tropikerna, eftersom det är där de flesta apor finns. Det är inte många arter som har letat sig till länder med ett mera tempererat klimat. Men det finns faktiskt ett par undantag.


I Atlasbergen i Nordafrika, där det ofta snöar på vintern, kan man se mindre grupper av berberapor i skogarna med cedrar och ekar.* Reser man 30 mil norrut kan man träffa på en isolerad grupp med sådana apor på Gibraltarklippan, som ligger på Europas sydligaste udde.


Hur förklarar biologerna mysteriet med aporna på Gibraltar? En del menar att de här aporna en gång i tiden koloniserade andra områden i Europa men att de dog ut. Det var bara några av dem som överlevde, de som nu finns på Gibraltarklippan. Andra tror att arabiska eller brittiska kolonisatörer införde dem till Gibraltar. Och legenden säger att aporna tog sig över det trånga sundet mellan Europa och Afrika genom en underjordisk tunnel som inte finns mer. Hur det än förhåller sig, så är de nu de enda aporna i Europa som lever fritt.


Berberaporna lever bland pinjeträden högt uppe på klippan. Det finns ca 300 apor där, men de har blivit ”uddens mest kända invånare”,


Eftersom sju miljoner turister besöker Gibraltar varje år, har de busiga aporna stora möjligheter att skaffa sig mat. Även om de gärna äter de växter de hittar i naturen, har de blivit skickliga på att tigga – och ibland stjäla – mat från turister. Myndigheterna hjälper också aporna genom att lägga ut frukt och grönsaker åt dem.


Aporna ägnar en stor del av dagen åt att äta, men flera timmar av dagen går åt till att putsa och göra varandra fina. Både honorna och hanarna tar hand om ungarna och leker med dem. De lever ihop i tätt sammanslutna grupper, och det gör att de ibland ryker ihop av en eller annan anledning. De äldre aporna brukar jaga bort de yngre genom att skrika och uppträda hotfullt, men de kan också ta till en ovanlig metod som tycks ha en lugnande effekt, nämligen att göra ett klapprande ljud med tänderna.


Hur de här sällskapliga aporna kom till Gibraltar kanske förblir ett mysterium, men de ger den höga kalkstensklippan, som bevakar infarten till Medelhavet, en speciell charm. Gibraltar hade inte varit detsamma utan berberaporna.

En apa testar ett par solglasögon som den stal från en ouppmärksam turist! - Så se upp!

Från Nerja tar det ca 2 h att köra bil till Gibraltar!


Motorväg hela vägen, och snabbast går den nyaste betalmotorvägen!

Men parkera bilen på den Spanska sidan och promenera in till Gibraltar! Det finns stora parkeringar på den Spanska sidan, och det är inte så långt att gå. Med bilen över till Gibraltar får ni dels problem att parkera, men får även tillbringa långa tider i passagen, kan vara VÄLDIGT långa tider!

Ta linbanan upp på klippan och ni kommer där att se apor! På köper en fantastisk utsikt och mäktiga vyer!

Det är väl värt ett besök!

På väg upp till klippan i Linbanan....
Staden och landningsbanan syns...
Gibraltar...är det Brittiskt :-)
På väg upp till klippan i linbanan...nu lite högre..
Vem ser mest rädd ut?
Gibraltar...ett torg med restauranger etc

Enligt sägnen ska Gibraltar fortsätta att tillhöra Storbritannien så länge aporna finns kvar på klippan. Tack vare detta har berberaporna vårdats väl. Inte en enda Gibraltarbo har knotat ens när aporna tagit sig ner i staden och hoppat in genom köksfönstren för att stjäla mat.


Halvön Gibraltar, sex kilometer lång och två kilometer bred, bjuder på fantastiska naturupplevelser. Den spänstige tar en promenad till klippans topp. Den mer bekväme tar taxi till toppen. Du kan också välja den 673 meter långa linbanan från Alamedaparken.


Från klippan har du en vidunderlig utsikt över Gibraltarsundet. Varje del av klippan har sin historia och hela klippan genomkorsas av grottor och gångar. St Michael’s Cave är öppen för besökare och grotturen leder dig 63 meter ner i berget bland spöklika kalkstensformationer.


Det är värt att stanna en eller ett par nätter och verkligen upptäcka den brittiska kronkolonin.