Nerjafakta forts

Bild till höger:


Sierra Nevada har över 20 toppar på över 3.000 möh.


Sierra Nevada finns Europas sydligaste skidort, som också går under namnet Sierra Nevada. Den ligger vid bergskedjans näst högsta topp Pico del Veleta, som har en höjd av 3 398 m. Höjden över havet gör att det är mycket snösäkert under vintersäsongen, som normalt varar från december till första maj.


Skidområdets storlek och pisternas skötsel kan jämföras med Åres. Liftsystemet är däremot av högre klass; här finns kabinbana, äggliftar och snabba stolsliftar. De få släpliftar som finns är samtliga korta och odramatiska.


Från Nerja så tar det cirka 1,5-2h med bil att köra hit.


Närheten till NERJA innebär att detta är ett av de få områden i världen där det är möjligt att samma dag åka skidor och ta ett behagligt dopp i havet.


Området är ett populärt utflyktsmål året runt. På sommaren lockar vandringsturer i det behagliga klimatet.


Nedan är från Vagabond:


Nerja

+++++

Idyllisk semestrort

Små hus, trånga gränder och nästan helt befriat från hög bebyggelse. Nerja är en suterängstad där branta klippor och små stränder avlöser varandra i en idyllisk liten semesterort välförtjänt av högsta betyg med motivering att turismen tagit fram det allra godaste av staden utan att förstöra det genuina. Den finaste stranden heter Playa Burriana och ligger en bit utanför stadskärnan. Den allra mest besökta platsen heter Balcon de Europa och är också en poppis vigselplats, med utsikt åt alla vädersträck och havet alldeles nedanför. Men bäst av allt är grottorna – Cuevas de Nerja. Som en jättelik katedral, som en ännu inte filmad scen ur Sagan om ringen. Grottmålningar har hittats som förmodligen är över 20000 år gamla. Världens längsta stalaktit, 63 meter, finns i en av grottorna, som en gigantisk seg pelare som stelnat i en rörelse. I grottan utspelas då och dåkonserter, från rock till flamenco. Men naturell duger alldeles utmärkt.
Älskar du att vara ute och vandra i naturen? - Då är Nerja något för dig!


Ta några timmar, kom bort från stan och upptäck den fantastiska natur som Andalusien har att erbjuda.

 


Vandringslederna finns i Competa, Sedella, ,Canillas de Abaida och Nerja. Om du inte vill vandra på egen hand, finns ett flertal organiserade vandringsturer.


Från enkel till mer avancerad nivå. Du bör vara i bra form för de mera avancerade vandringslederna. Se bilden till höger!


Den gula rektangeln visar VAR Sierra Nevada är beläget..
Sierra Nevada sent på eftermiddagen..
Cuevas de Nerja - Grottorna i Nerja
De nära bergen är ferfekta för vandring..men guidade turer är att rekommendera!