Homeaway och andra liknande siter

Det finns många olika webbplatser, portaler, siter för uthyrning etc. För den oinvigde kan det verka som en djungel! Och faktum är, att det ÄR en djungel! Vi ska här försöka att kort informera om de olika siterna, säkerheten,  vad det kostar etc. Vi använder, eller har använt, samtliga siter som vi anger, så vi har egen erfarenhet av dem.


HomeAway, har nu bytt namn till VRBO: Expedia completes $3.9 billion acquisition of Airbnb competitor HomeAway!

Ovan är en mycket viktig anledning, till varför ni nu ska fundera en gång till, om det är något för er!

Homeaway var tidigare riktigt bra, där både fastighetsägaren / uthyraren samt hyresgäster var nöjda.


Men i och med förvärvet av Homeaway famijen, där även Owners Direct, FeWo med flera ingår, så har de börjat införa många förändringar! Tyvärr det mesta negativt!


Tidigare betalade vi som annonserade ett pris för standard annonsen. Sedan kunde man köpa till olika geografiska länder (marknader) man ville synas på. Samt även köpa till en högre ranking i sök resultaten.


Nu får ägaren fortfarande betala ett årligt pris på annonsen, Men ONLINE bokning är nu ett krav från Homeaway. De tar även en service avgift av samtliga som bokar att hyra via siten, och de lämnar inte vidare personlig information vidare,  förrän hyresgösten betalat in serviceavgiften på c:a 10% av den totala hyran!


Det heter att det är för er egen säkerhet, men jag kan då INTE se hur säkerheten har förbättrats på siten! Det är enligt mig endast ett svepskäl, för att kunna ta ut 10 % i avgift på alla bokningar, coh därmed göra köpet för Expedia (US bolag som tredan äger hotels.com, trivago mm etc) mer lönsamt!


Holiday misery for the scam victims who believed they’d booked a villa through Owners Direct

Families pay for accommodation only to discover, at the last minute, it’s non-existent. That means finding somewhere else to stay and meeting the cost.


https://www.theguardian.com/money/2014/aug/23/holiday-book-online-owners-direct-homeaway-scam


Läs ovan på The Guardian, och fundera på OM ni har någon säkerhet via HomeAway / Onwers Direct, som är samma bolag  och har samma plattform!


Finns många: 'Fraudsters stole my £1,700 hen-do apartment cash': Bride-to-be among property rental scam victims after using Owners Direct


http://www.thisismoney.co.uk/money/holidays/article-2695530/Fraudsters-stole-hen-cash-Owners-Direct-property-rental.html


Läs vad andra anser, på Trustpilot.com: https://se.trustpilot.com/review/www.vrbo.com


Exempel: Säg att ni vill boka ett radhus två veckor i Juli månad. Hyran är då 1.500 EURO som ägaren har skrivit in på siten. Men ni måste då först betala med ert kreditkort, 150 EURO dvs ca 1500 SEK till Homeaway först! Därefter så kan ni betala hyra för bostaden. Och märk väl,  att de 150 EURO går INTE till ägaren av bostaden! På den punkten är inte HomeAway speciellt tydliga!


De håller redan nu på med att införa nästa steg. Det är att tvinga in ONLINE betalningar. Dvs ni som hyresgäst betalar till homeaway, och Homeaway ska senare betala ut till ägaren av fastigheten, när ni har checkat in i bostaden. Här kan jag hålla med om att det ger en viss säkerhet, och bedragare håller sig undan! För den "servicen" tar HomeAway 3% till...många bäckar små...


Men det försämrtar likviditeten för fastighetsägaren, det ligger en bolagsrisk i att Homeaway kommer på obetsånd etc. En mellanhand som sitter på hyran!


Det jag befarar är nästa steg, är att Expedia även kommer att stjäla några procent till, när de väl har tvingat in fastighetsägarna i ONLINE PAYMENT, dvs HomeAway tar in ER betalning, och ska då senare betala ut den till fastighetsägaren.


Här ser jag direkt en konflikt! Vi som äger bostaden, vill ju ha 100% betalt INNAN vi lämnar ut nycklar och släpper in hyresgäten i bostaden. Det kan ju bli svårt att få det efter att de har intagit bostaden. Det gäller självfallet inte alla, men även om det enbart gäller 5-10% av hyresgästerna, så är det ett problem för fastighetsägaren.


Därtill har vi återigen bolagsrisken med HomeAway / Owners Direct. Om de hamnar på obestånd, eller har inte koll på vem som har betalat för vad, hur gör man då?
Det finns andra siter...och  vi börjar nu med dem:


https://www.semesterbostad-spanien.se


Eller..den Brittiska motsvarigheten:

https://www.spain-holiday.com


Påminner om HomeAway plattformen i mångat och mycket. Eller mer som HomeAway var förr, innan de började bli för giriga!


Här betalar annonsören sin plats årligen. Man kan endast med korrekta åtgärder förbättra sin ranking.

Den som hyr, betalar endast hyran till fastighetsägaren, inget annat.


Men det allra bästa är faktiskt...SÄKERHETEN!


Det är nämligen som så, att de ställer HÖGA krav på de som annonserar, i form av bevisa dels sin identitet, men även bevisa att den som annonserar även äger bostaden i fråga, eller har rätt att hyra ut den!

Här ser jag en ENORM skilland mot tex HomeAway, blocket etc.


Enda nackdelen kan vara att det endast är bostäder i Spanien de har på sin portal. Men oftast vet man ju till vilket land man har tänkt sig att åka.


Blocket ..Ja det behöver väl ingen närmare presentaion för oss Svenskar!

Finns många uthyrnings annonser för Nerja här. Räknat till ca 200 st.


Säkerhet?

Googla "Blocket bedragare"...och se hur många träffar du får!


Jag ser inte värst mycket till säkerhet i deras sätt att ta in annonser! Så jag kan tänka mig att man här löper en högre risk, än på tex Semesterbostad-Spanien.se!


Men som alltid, det gäller att ha sunt förnuft och vara lite misstänksam. Tex om någon anger namn, adress, registrerat mobil nummer, och har hållit på i flera år med uthyrning. Då är det knappast en bedragare, då den inte kan var verksam mer än en kort period.


Men om man lockar med ett lågt pris...har kontantkort till mobilen..dvs inte registrerat, samt kanske även tar kontant betalat, eller via Western Union etc...Ja då är risken större för att man blir lurad.


https://www.stugsidan.se/


Här finns inte bara Svenska stugor! Även uthyrnings objekt i Spanien!

Säkerheten...på sidan är den nog inte så stor, så gör din hemläxa och undersök personen som hyr ut.


Till sist, visst känns det tryggare att hyra av persson bosatt i Sverige, som talar ert modersmål. Som man lätt kan kolla upp på nätet som tex Hitta.se, Ratsit.se, sociala medier etc! Dock det sistnämnda är inte jag själv aktiv på alls!MVH Ulf Norberg Sannerudsg.52 SE-66530, Kil Mobil: 070 420 9295

HÄR! ligger Las Flores Vid den röda ringen...nåja ring o ring..
Jag som försöker göra den här hemsidan:-)